Het gevraagde eenzijdige loonoffer bij warenhuisketen V&D is van de baan. In plaats daarvan komt er wel een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Dit is de uitkomst van overleg tussen de warenhuisketen met de vakbonden, lieten de partijen vrijdag weten.

Een reorganisatie is volgens V&D nodig om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten. Partijen hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen.

Ook is overeenstemming bereikt over het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers van V&D in een cao. Afgesproken is dat medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig één vakantiedag inleveren. Bovendien zal de seniorenregeling worden versoberd, waarbij bestaande seniorenuren worden gerespecteerd.

De vakorganisaties zullen het bereikte akkoord nu ter goedkeuring voorleggen aan hun leden. De zitting van 8 juli van het gerechtshof in het lopende hoger beroep gaat niet door en de procedure zal worden beëindigd zodra het akkoord definitief is. Partijen willen met de gemaakte afspraken “een wezenlijke bijdrage leveren aan het herstel van V&D”, aldus de verklaring.

Nieuwe strategie V&D

In februari verbood de rechter V&D in een kort geding om zomaar te snijden in de lonen van zijn personeel. Maar het winkelbedrijf tekende beroep aan. Pas op aandringen van het gerechtshof in Amsterdam, besloten de partijen eind mei weer met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde onder leiding van bemiddelaar Peter Ingelse, oud-voorzitter van de Ondernemingskamer.

Het noodlijdende V&D presenteerde onlangs een nieuwe strategie waarmee het weer financieel gezond wil worden. Onderdeel van de herstelplannen was dat er 10 miljoen euro aan loonkosten worden bespaard. Of dat bedrag ook met deze maatregelen wordt behaald, wil V&D niet zeggen.

In een eerder stadium bereikte het warenhuis al een voorlopig akkoord met een meerderheid van de verhuurders van zijn winkelpanden over een verlaging van de huur. Deze week meldde het warenhuis nog twee maanden nodig te hebben voor een definitief akkoord met de verhuurders. Een aantal pandbazen verzette zich tegen het reddingsplan en vocht een huurkorting bij de rechter aan.

FNV: pijnlijke ingrepen onvermijdelijk

FNV zegt tevreden te zijn dat de salarisverlaging die V&D wilde doorvoeren en waarvoor onder het personeel geen draagvlak was, van de baan is. Dat in plaats daarvan vierhonderd banen worden geschrapt, is voor de medewerkers die het betreft "een hard gelag, al wordt een deel van de pijn weggenomen doordat er een fatsoenlijk sociaal plan ligt", zegt bestuurder Niels Suijker van de vakbond.

Hij verwacht dat zijn achterban wel kan instemmen met de onderhandelingsresultaten. Het was volgens hem voor iedereen al lang duidelijk dat pijnlijke ingrepen niet te vermijden waren omdat V&D "in zwaar weer verkeert".

Suijker zegt te hopen dat het akkoord een goede stap is in de richting naar het herstel van V&D. Garanties dat het hierbij blijft, zijn er volgens hem niet. "Of het allemaal genoeg is, moeten we afwachten'', aldus de vakbondsman, die er in dat verband op wijst dat ook met de verhuurders nog een definitief akkoord moet worden bereikt over verlaging van de huur.

CNV: akkoord met een zwart randje

CNV-bestuurder Martijn den Heijer noemt de overeenkomst met V&D een akkoord met een zwart randje. Het was duidelijk dat een loonkorting arbeidsrechtelijk niet door de beugel kon, aldus Den Heijer. "Het is heel treurig dat er zoveel ontslagen vallen. Maar er ligt nu wel een goed sociaal akkoord."

Als er geen akkoord was gekomen, had V&D vermoedelijk ook een reorganisatie doorgevoerd, maar dan zonder sociaal akkoord, veronderstelt de CNV-bestuurder. Ook als het loonconflict weer voor de rechter zou komen, was het probleem de wereld niet uit, zegt hij. "We kunnen wel gelijk krijgen van het gerechtshof, maar het probleem is niet opgelost."

Al met al is het akkoord volgens Den Heijer goed te verdedigen. "Met dit akkoord kan V&D verder", denkt de vakbondsman.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl